2014. február 9., vasárnap

Sós rúd

A paleo életforma egyik problémája, hogyha hétvégi, beszélgetős-fröccsözős (száraz, fehér boros, abszolút paleós) baráti meghívásnak teszek/teszünk eleget, akkor általában olyannal kínálnak, amit PE (Paleo Elött) elfogadtam volna, de most már nem. Így, most már mindig gondoskodnom kell magamról. Így a neten utána nézve, kialakult a számomra - és letesztelve, a többiek által is jóízűen elfogyasztott - sör- és borkolycsolya, avagy sós rúd receptje, így ma is ezzel indultam útnak.



Hozzávalók:
- 3 tojás
- 9 dkg szezámmag

- 3 dkg parmezán sajt reszelve (kompromisszumos, elhagyható)

- 1/2 tk. hímalája só, őrölt kömény, pirospaprika (kömény helyett lehet szárított bazsalikom, vagy más, jellegzetes ízű, őrölt fűszer).
- 3 dkg mandulaliszt
- 2 dkg szezámpehely
- 1/2 tk. sütőpor

A tojásokat habverővel felverjük, belekeverjük a többi hozzávalót. Kevés, viszonylag sűrű masszát kapunk. Ezt sütőpapíros tepsibe simítjuk, amennyire vékonyan csak tudjuk, eloszlatjuk, minél laposabb marad, annál ropogósabb lesz.

Előmelegített 190 fokos sütőben, alsó-felső sütésen, 10-15 percig sütjük. Vigyázat, hamar megég, főleg ott, ahol vékonyabban terítjük el.

Még melegen, rögtön a kivétel után késsel/derelyevágóval tetszés szerinti formára daraboljuk és így hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szépen szétszedhetővé válik.


Dobozban sokáig eláll, főleg, ha nem fogy el, de ezzel ez a probléma nem lesz! :)

Többszöri sütés utáni tapasztalatom: a tepsi csak 3/4 részében elterítve, kicsit vastagabb lesz, nekem így finomabb, és 20 perc sütést igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése