Tippek

Az elején mindenkinek szüksége van egy kis segítségre. Nem szeretném a helyettesítés szót használni, mert a paleonak az is a lényege, hogy megértsük, vannak dolgok, amik nem jók nekünk és ezért nem esszük meg (például a glutén- és cukortartalmú dolgok). Szerintem két kezdő paleos típus létezik:
1.    aki elhatározza, hogy márpedig Ő minden szabályt betart, semmi kompromisszum (vagy csak szökőévben egyszer).
2.    akinek szüksége van kisebb kompromisszumokra, mert így könnyebb. Például egy pici tej (bár nagyon jó kókusztejek vannak), vagy méz a kávéba. Aztán persze később ezek el tudja majd hagyni.

Íme pár tipp, hogy megkönnyítsük a kezdeteket:

  • Oldalamon találsz paleo kenyereket, mindig kísérletezek új ízekkel, szóval ez a lista bővülni fog.
  • A kókusztej vagy –krém, remek tejszínnek.
  • Tejek. Vehetsz kókusztejet vagy egy kis munkával a kókuszdióból is készíthetsz. Különböző magtejek: mandula, dió, mák, kesudió.
  • Tejfölt készíthetünk kesudióból (kesutejszín) vagy kókusztejszínből, pici citrom hozzáadásával.
  • Túrót készíthetünk tojásfehérjéből, ezt Totu-nak hívják.
  • Vajakat készíthetünk különböző magokból is, csak egy jó robotgép kell hozzá.
  • Cukor. Amint elhagyjuk, egyre kevésbé kívánjuk majd az édeset, de ki ne szeretné azért a sütiket, palacsintákat. Édesítésükhöz használjuk eritritet, ennek kalória értéke nulla.
  • Másik fontos csoport a lisztek. Magliszteket (pelletek) vagy egyszerűen ledarált, megőrölt magokat használhatunk helyette. Például: lenmag, mandula, szezámmag, kesudió, dió, mák, kókusz.
  • Sütéshez használjuk kókuszzsírt vagy állati zsiradékot.
  • Sütőpor tartalmára figyeljünk, a foszfát- és gluténmentes a jó választás. De használhatunk szódabikarbónát is, kicsi citrommal vagy almaecettel.
  • Köreteknek (pláne ha régen sült krumpli rajongók voltunk) ajánlom a sült zellert (tudom, furcsának hangzik, de jó lesz!) és más sült zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, céklát, cukkinit. Persze kókuszzsírban sütve.
  • Készíthetünk tésztákat is maglisztekből vagy gesztenyelisztből, bár ezek kalória tartalmára figyeljünk, ne mindennap együk.
  • Kompromisszumos sajtok a paleoban, a kemény sajtok: parmezán, grana padano vagy cheddar. Mértékkel fogyaszthatjuk őket (ha ez belefér nekünk).
  • Készítettem már paleo nokedlit is, nagyon jól sikerült. Egy jó kis marhapörkölthöz kitűnő választás.
  • Készíthetünk különböző krémeket zöldségekből, ez remek, ha csak egy szendvicset van időnk összedobni. Ajánlom az avokádót alapnak. Íze semleges, így kedvünkre variálhatjuk. De akár egy jó zsíros kenyér (csakis paleo), lilahagymával.
  • És végül, de nem utolsó sorban a csokoládé. Sokunk kedvence. Mindenképp magas kakaó tartalmú csokoládét válasszunk, 80% vagy ettől fölfele. Jól meg kell nézni az összetevőket, sajnos még a jó minőségű csokik is tartalmazhatnak glutént és szóját is. Így az ajánlatom készíts otthon magadnak csoki. 100% natúr kakaópor a legjobb erre, ahova eddig a cukrozott variációt használtad, most a natúrt pici eritrittel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése